A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Диканський будинок дитячої та юнацької творчості Диканської селищної ради

23-25.05 Дистанційне заняття з хореографії.

Дата: 26.05.2022 09:35
Кількість переглядів: 32

Тема: Низові трюки в українському народному танці .

З розвитком хореографічного мистецтва в Україні, що є характерною ознакою культурного життя сьогодення, зростають і вимоги до постановок народно-сценічного танцю. Для того, щоб виступи танцювальних колективів відповідали сучасному рівню, хореографічні твори мають бути дійсно високохудожніми, яскравими й видовищними, а танцюристи повинні володіти віртуозною технікою, яка так приваблює сучасного глядача. Особливо це стосується українського народного танцю з його неповторною лексикою, що сформувалась упродовж віків під впливом низки соціально-побутових та історичних чинників.

Український танець має специфічну лексику: поетичні й натхненні жіночі рухи, стрімкі й молодецькі чоловічі. Останні представлені присядками, повзунцями, розтяжками, закладками, револьтатами, розніжками, повітряними турами і ще низкою оригінальних рухів, які потребують від виконавців неабиякої вправності.

До низових рухів належать, насамперед, присядки - найбільш поширені чоловічі рухи в народних побутових танцях.

на сьогодні основним джерелом вивчення танцювальної лексики, називає їх близько шістдесяти. Це - проста присядка, гайдук, присядка з почерговим винесенням ноги навхрест другої, бокова присядка з підніманням ноги в сторону, присядка зі стрибком, присядка з просуванням убік, присядка з ударом рукою об підлогу з потрійним притупом та інші. До стрибкових рухів належать: розтяжка у повітрі, щупак, кільце, яструб, стрибки з перехрещуванням ніг, стрибок на коліно, стрибок з підігнутими ногами, стрибок-присядка та ін.

Таким чином, з основного руху в побутових танцях поступово утворювались складніші за своєю структурою рухи. Зокрема, розвивалась чоловіча віртуозна техніка, поповнюючись новими різновидами рухів та їх елементів. Наприклад, прості стрибки з часом стали основою розніжок, щупаків, яструбів та інших рухів. Елементарна присядка ускладнювалась, збагачувалася новими структурними елементами. Так виникли присядки-розтяжки, які заклали основу партерних револьтатів, повзунців. З останніх, своєї черги, трансформувалися закладки.

Підготуйте м'язи до виконання низових технічних елементів . Виконуй трюкову частину правильно, та без шкоди для здоров'я.

Керівник гуртка Деменська І.

#диканськийбудиноктворчості #хореографія


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень