A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Диканський будинок дитячої та юнацької творчості Диканської селищної ради

04.05.2022р.Гурток "Гончарство".

Дата: 04.05.2022 15:03
Кількість переглядів: 29

"Опішнянська кераміка"

Кожен український регіон має свої особливості гончарного виробництва. Подільські вироби вирізняються полум'яно - червоним кольором. Чернігівські майстри роблять білий глазурований посуд, поліські - накладають барочні візерунки на сіре, чорне та синьо-чорне тло. Гуцульські майстри відомі високомистецьким розписом та різноманітністю малюнків - на їхніх виробах можна побачити і тварин, і побутові сцени.

У сучасному побуті глиняний посуд майже повністю поступився місцем фабричним виробам, але гончарство й досі не втратило своєї творчої привабливості. Саме тому зараз так популярні майстер - класи, на яких тисячі українців дізнаються, як ліпити з глини.

Український глиняний посуд в основному виробляється в кількох гончарних центрах. Певно, найвідоміших з них - Опішнянський з їх академією гончарства. Окрім села Опішне в Україні існують інші великі гончарні осередки. Найбільшу конкуренцію опішнянській кераміки складає кераміка косівська. Гончарні розписні вироби створюють дома затишок. Приготоване в керамічному посуді їжа смачніша.

Технологія гончарного виробництва дивним чином мало змінилася за багато тисячоліть. Глиняні вироби досі формують на гончарному крузі. Народні майстри досі віддають перевагу гончарному кругу, який треба крутити ногою. Єдине, що суттєво полегшило технологію виготовлення гончарного посуду - електрична піч для випалу глиняних виробів. Але перед тим, як випалювати глиняні вироби їх треба гарно вирушити. Як сушити глиняні вироби? Найкраще лишити сохнути гончарні вироби в природному середовищі без потрапляння прямих сонячних променів. В залежності від пори року на повне висихання гончарного виробу може піти від кількох днів до двох тижнів.

Де ж беруть глину для гончарства? Українські гончарі переважно працюють з місцевою глиною, яку привозять із Слав'янська. Майстри займаються гончарством у своїх майстернях, де є все необхідне.

Після виготовлення глиняного посуду на гончарному колі його прикрашають орнаментами. Традиційні орнаменти глиняних виробів можуть розповісти про регіон походження кераміки.

Глиняний посуд неймовірно душевний. Посуд ручної роботи має свою особливу енергетику. Керамічні горщики, які пройшли молочення ідеально підходять для запікання їжі. Керамічні чашки довго тримають тепло улюбленого напою.

Керівник гуртка В.Оксьоменко

#диканськийбудиноктворчості


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень