A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Диканський будинок дитячої та юнацької творчості Диканської селищної ради

11.01.2023:Гурток народознавчий "Джерело" .

Дата: 17.01.2023 10:51
Кількість переглядів: 12

А які птахи прилітають до нас в зимку?

Снігур

Улюбленець всіх. Фірмовий птах новорічних листівок.

Та насправді вітчизняні орнітологи розкрили таємницю виду: снігур не лише зимовий гість в Україні. Протягом року птаха також можна зустріти. У гніздовий період деякі пари утворюють сім'ї у хвойних лісах Карпат та на Поліссі. Влітку снігури тримаються далеко від людей і не помітні для багатьох жителів країни північного та західного регіонів. Лише восени вони об’єднуються в зграйки, перелітають до більш відкритих просторів і до них приєднуються снігури з півночі.

Омелюхи

Стрункі яскраві птахи. Їх місця гніздування розташовані в лісах північної тайги та лісотундри. Омелюхи тримаються великими зграями. Взимку харчуються ягодами, в тому числі й плодами омели, що відображене в українській назві виду. Зграї омелюхів можна зустріти на всій території країни протягом холодного сезону. Також у великих містах. Птахи мають гарний апетит, тож переміщуються в пошуках смачненьких ягід.

Золотомушка жовточуба

Один з найменших птахів Європи. Тут також варто зазначити, що золотомушка жовточуба не лише зимовий гість. В Україні гніздиться на Поліссі, в Карпатах та Кримських горах. Але у зимовий період мігрує й птаха можна зустріти на всій території країни. Домівкою для золотомушки є хвойні та мішані ліси. Зимою вони приєднуються до змішаних зграйок синиць чорних і чубатих, разом здобуваючи їжу. Зустріти чи почути мініатюрну пташку можна на узліссях, а декуди й на хвойний галявинах парків міст.

Пуночка снігова

Прилітає на зимівлю з тундри. У нас під час свого перебування зустрічається на всій території країни, але у незначній кількісті. Щоб побачити миловидного птаха треба рушати в поля. Пуночки своїми зграйками шукають малозасніжені ділянки, на яких живляться насінням трав і бур'янів.

Подорожник лапландський

Ще один гість з тундри. У шлюбному вбранні самець має виразні контрастні кольори забарвлення. Як і пуночка в Україну прилітає невеликими групами. У зимовий час харчується насінням.

Жайворонок рогатий

На потилиці птах має видовжені чорні пера, схожі на ріжки. Мешканець відкритих ландшафтів тундри. Зграйки, які зустрічаються по всій Україні зимою ретельно переходять від поля за поля, вишукуючи насіння. Також часто жайворонка рогатого можна зустріти на узбіччях доріг, на яких менше снігу й більша можливість поласуватись.

Зимняк

Зимняка іноді плутають з канюком звичайним. За силуетом і забарвленням вони схожі, але зимняк ніколи не буває однотонно бурим або рудим. Цей хижак більш довгокрилий і довгохвостий. Також від канюка звичайного відрізняється майже білим хвостом (згори та знизу). Ще зимняк носить штанці (оперення ніг) до самих пальців - північне утеплення  Мешканець тундри та лісотундри.

Полює на дрібних гризунів над полями, зависаючи на одному місці. Часто зимняка можна помітити на стовпах та на деревах вздовж доріг.

Чечітка

Крім чечітки звичайної до нас прилітає рідкісна чечітка біла. Це жителі тундри і тайги. Зграйки чечітки звичайної можна зустріти в місті під час їхнього годування на березах. Птахи обожнюють насіння берез, тримаючись під час прийому їжі на тоненьких гілках дерева. Від чечітки звичайної біла відрізняється значно світлішим забарвленням верху і низу, а також відсутністю строкатості на попереку і надхвісті. Та всі мають помітну червону пляму на лобі.

Шишкар ялиновий

В Україні осілий, кочовий і зимуючий птах Полісся, Карпат і Кримських гір. Під час холодної пори може бути помічений не лише у північних і західних регіонах, а також на інших територіях країни. Шишкар ялиновий живиться насінням хвойних дерев, про що свідчить сама назва птаха. Вид живе зграйками. Шишкар ялиновий має незвичайну будову дзьоба - схрещені між собою частини дзьоба, загострені на кінцях.

Граки, які вже перелетіли ближче до людини у населені пункти, у своїх зграях мають родичів з більш далеких північних регіонів, а малі зимуючі птахи як синиця велика, блакитна, тощо гуртуються у великі зграї та кочують у пошуках їжі.

Використаний малюнкок Марисі Рудської.

Керівник гуртка:Ольга Воронянська

#диканськийбудиноктворчості

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень