A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Диканський будинок дитячої та юнацької творчості Диканської селищної ради

14.04.2023р. Гурток "Культура мови та спілкування"

Дата: 03.05.2023 11:35
Кількість переглядів: 7

Тема: "Весняний цикл українських свят. Пасха".

Мета: закріпити знання учнів про звичаї та обряди свята; навчитися берегти українські традиції у своїй родині.

Разом з пробудженням природи від зимового сну на нашій землі, в Україні, починається цикл народних весняних свят, пов’язаних з стародавніми міфами та віруванням, супроводжених піснями, іграми та хороводами.

До циклу весняних свят відносять Стрітення (15 лютого), яке вважалось перехідним містком від зимового до весняного обрядового циклу. Приблизним початком весни вважався день преподобної мучениці Євдокії, або Явдохи (14 березня). За старим стилем Євдокії святкували 1 березня, а цей день вважали початком нового року, який приходить із пробудженням природи. Весняний цикл календарних свят мав особливе значення, бо пов'язувався з закладанням майбутнього врожаю. Тому люди за допомогою обрядів та ритуальних дій намагалися всіляко прискорити прихід весни, тепла, дощу. Вони вірили, що весна принесе щедрі дари, коли її шанувати, співати їй хвалу, закликати її.

Головним святом весняного циклу є Великдень (Воскресіння Господнє) — найбільше християнське свято, яке органічно поєднує язичницькі ритуали та церковні обряди, а завершується весняний обрядовий цикл Вознесінням Господнім на сороковий день після Великодня, щорічно у четвер.

Для вихованців гуртка "Культура мови та спілкування" та учнів Диканського НВК імені М.В.Гоголя були проведені пізнавальні заняття з майстер-класами саме на тему "Весняний цикл свят. Великдень". Вихованці ознайомилися з весняними святами, їх обрядами, звичаями та святкуванням, прослухали цікаву розповідь про свято Пасхи та його атрибутику, а потім виготовили чудові Великодні листівки.

Нехай вам щастя Господь посилає,

Нехай вас лихо завжди оминає,

Нехай вам весняне сонечко світить.

Цього вам бажають з любов'ю діти.

Щирі вітання зі святом Пасхи!

Керівник гуртка Олена Жданова

#диканськийбудиноктворчості


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень